Een dag uit het leven van Helix adviseur

Sander Kik

Uit de praktijk

Een dag uit het leven van Helix adviseur: Sander Kik

Sander is na het behalen van zijn VWO diploma gaan werken als CAD-beheerder. Naast zijn werk is hij in deeltijd de HIT (Hogere installatie techniek) gaan doen. Na een aantal jaren is hij doorgegroeid naar de functie van projectleider. Daarnaast heeft hij in die periode de master Building Pysics and Services aan de TU in Eindhoven (in deeltijd) gevolgd. Inmiddels is Sander werkzaam als adviseur bij Helix Technisch Advies. De focus van zijn werkzaamheden licht op het vlak van installatietechniek. Hij neemt ons mee dat hij de afgelopen week beleefde.

Een dag uit het leven van: Sander Kik

Deze ochtend staat er een inspectie van werktuigbouwkundige installaties op het programma. In de voorbereiding is er door collega’s of externen al een inventarisatie gedaan van alle bouwdelen (verschillende installaties volgens NEN2767). De NEN2767 inspectie die ik vandaag doe bestaat uit het vaststellen van de conditie van al deze geïnventariseerde installaties. Hierbij krijgen alle installaties een conditiescore die als input gebruikt kan worden voor een MJOP (meerjarenonderhoudsplanning) en waaruit gebreken naar voren kunnen komen.

Ik begin vandaag in de technische ruimte van een van Nederlands grootste postsorteercentra. Standaard installaties zoals de ketels, luchtbehandelingskasten, koelmachines en verdelers worden door mij geïnspecteerd. Op het eerste gezicht lijkt de technische ruimte netjes onderhouden voor een gebouw dat 22 jaar oud is. De vloeren zijn schoon en de ruimte is redelijk opgeruimd. Dit in vergelijking met heel wat andere gebouwen… Ook de installaties zelf zien er aan de buitenkant netjes uit.

Tijdens de inspectie blijkt al snel dat sommige installaties zoals de luchtbehandeling toch heel wat gebreken vertonen. Sommige volgens de NEN2767 gecategoriseerd als gering maar ook een aantal ernstige gebreken zoals corrosie en een kapot expansievat bij de ketel. Een rapport naar de opdrachtgever met hierin alle gebreken en conditiescores zal later het eindresultaat zijn van deze ochtend.

Afbeelding van geïnspecteerde luchtbehandelingskast.

In de middag spoed ik mij naar de andere kant van het land. Samen met een collega ben ik gevraagd om een onderzoek te doen naar warmteklachten in transformatorruimtes van een metrolijn. Leuk detail is dat het een locatie is vlakbij een klant waar ik voorheen jaren heb gewerkt, het terrein en de omgeving zijn dus zeer bekend voor mij. Aangekomen op locatie blijkt dat warmteproblemen op dit moment niet van toepassing zijn; Het is ongeveer 0 graden en er staat een gure wind. Gelukkig heeft mijn collega de uitgelezen data uit het GBS bij zich. Uit de eerste analyse blijkt dat in de zomermaanden de temperaturen stijgen tot 30 graden. Na kort op afstand (i.v.m. de hoge vermogens) in de ruimtes rondgekeken te hebben, blijkt al snel dat er alleen een minimale natuurlijke ventilatie aanwezig is. Als in de zomer de zon direct op het dak schijnt warmt de ruimte dus snel op.

Eenmaal terug op kantoor werken we een aantal voorstellen uit voor de klant om de warmteklachten te verhelpen. Belangrijk hierbij is dat we de juiste uitgangspunten helder krijgen. Hieruit blijkt dat de ruimte namelijk best (af en toe) 30 graden mag worden. Alleen de extreme pieken moeten verholpen worden en dit kan misschien al gedaan worden met wat extra isolatie of ventilatie. Hiermee voorkomen we dat er een hele koelinstallatie geïnstalleerd dient te worden. Een mooi duurzaam resultaat zo aan het einde van de dag!

De dag zit er voor mij dan nog niet op. ’s Avonds volg ik de BOEI opleiding van de NVDO/HU die door Helix verzorgd wordt om ook de officiële papieren te verkrijgen voor het inspecteren en adviseren over gebouwonderhoud. De opleiding bestaat uit een aantal theorieavonden en praktijkdagen. Vanavond is een avond over wet- en regelgeving. Hierin wordt duidelijk uitgelegd wat de verschillen tussen eisen voor bestaande bouw (minimale eisen) en nieuwbouw zijn. Leerpuntje voor mezelf is dat ook voor bestaande bouw er soms regelgeving geldt die later pas geschreven is. Deze gebouwen dienen dus aangepast te worden als ze nu niet meer voldoen. Deze dag sluit ik af met een hoofd vol met nieuwe ideeën voor morgen.