Helix medewerkers reizen naar Amudat, Oeganda

September 2019

Uit de praktijk

Helix medewerkers reizen naar Amudat, Oeganda

18 oktober jl. verscheen een nieuwsitem over de reis naar Oeganda die is afgelegd door enkele collega’s van Helix. In dat artikel is te lezen over het doel bij te willen dragen aan een eerlijke wereld zonder armoede, maar ook over ontmoetingen met lokale partners, scholen, wensen en behoeften.

WVS kiest bewust voor samenwerking met lokale partners/initiatieven. De betrokkenen kennen dan de cultuur, maatschappij, taal en lokale problematiek en zijn hierdoor in staat een langdurige impact te veroorzaken. Onze lokale partners identificeren samen met de lokale bevolking, docenten, stam- en religieuze leiders de meest kwetsbare kinderen in de gemeenschap

Plannen 2019

Eerder is vanuit WVS (moeder organisatie) gecommuniceerd over de plannen die WVS heeft om in Noord-Oeganda te doen. Een van die plannen is het monitoren van de ontwikkeling van kwetsbare kinderen.

Bovengenoemde acties zijn ontstaan vanuit de visie dat we moeten delen van de overvloed die we hebben. ook vanuit de visie dat mensen in Afrika eigen ideeën, ambities en krachten in zich hebben en dat we ons faciliterend richting hen willen opstellen. Dit aansluitend bij samenwerkingsverbanden (zoals communities, dorpen, stichtingen) die al bestaan en hen verder helpen. Het is niet de bedoeling enkel geld te doneren, maar vooral ook met raad en daad verder helpen. 

Presentatie 1 november 2019

Op 1 november jl. informeerde medewerkers van Helix en collega’s van HabiTask over de resultaten van de afgelopen reis. Wij brengen u hier graag ook van op de hoogte. Bekijk een korte introductie van onze reis hier.

Leefsituatie

Ieder kind heeft het recht om naar school te gaan en kan daardoor in de toekomst een positieve bijdrage leveren aan de leefsituatie van de familie en de omgeving. Onderwijs vermindert armoede en stimuleert economische groei. Wij vinden het belangrijk om juist die kinderen te helpen die zonder steun geen kans hebben om naar school te gaan. Zoals weeskinderen, kinderen in armoede of kinderen die vanwege culturele gewoontes niet naar school mogen. Een voorbeeld verhaal van een van de kinderen die opgenomen is in het programma is Lilian. Lilian verloor haar vader. Haar moeder trouwde opnieuw en haar stiefvader zei duidelijk dat hij nooit zijn eigen geld zal gebruiken om de kinderen van een andere vader op te voeden. Moeder heeft altijd geprobeerd om Lillian, Jackline en Milca op te voeden, ondanks druk van familieleden die de meisjes tot huwelijk dwongen. Op een dag merkte ze dat ze volledig blut was en niet in staat was om schoolgeld te betalen. Ze besloot een van de geiten te verkopen. Toen haar nieuwe echtgenoot erachter kwam, reageerde hij met een mes op haar buik.

Gelukkig heeft ze het incident overleefd.

CCA kon reageren op het ongeluk van de familie. Lillian (12) en haar zus Jackline (10) waren ingeschreven op school. Hun zus Milca (14) loopt nog steeds risico maar wordt nauwlettend in de gaten gehouden door onze lokale partner Hope for the Children Foundation in Amudat.

Child Care Africa (CCA) foundation

Moederorganisatie WVS Consulting is initiatiefnemer van de oprichting van CCA (Child Care Africa) Foundation. Dit is een ANBI stichting die kansarme kinderen in Oost-Afrika steunt. Hierdoor kunnen ook medewerkers en andere bedrijven het werk van CCA-foundation financieel gaan steunen.

“De verhalen raken ons diep. Daarom werken wij mee aan een wereld zonder armoede. Een wereld waarin iedereen leeft in veiligheid, en toegang heeft tot onderwijs, gezondheidszorg en basisbehoeften als eten en schoon drinkwater. Wij richten ons daarbij primair op de kinderen.”

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de nieuwe website voor CCA-foundation. Tot het zover is, zal de nodige informatie op de WVS website te vinden zijn.

Hoe kun jij helpen?

CCA is een kleine organisatie en wil een tastbaar verschil maken. Zij zitten daarom bovenop de projecten en hebben de controle over de besteding van onze gelden. Juist daarom kunnen zij u verzekeren dat iedere euro ten goede komt aan de kinderen, families en gemeenschappen in Afrika. Doneren kan op verschillende manieren. Het is mogelijk een kind te sponsoren, zodat hij/zij naar school toe kan, maar af en toe zullen zij ook vragen om spullen in natura, zoals kleding, schoenen of lesmaterialen.

Contact

Het is onze ervaring dat je voor weinig geld, veel kunt betekenen voor kwetsbare weeskinderen. Bent u geïnspireerd door ons verhaal en wilt u meedoen? Neem dan contact op met Wim van Welzen of Gaby de Rotte via telefoonnummer +31 (0) 182 347 168 of per e-mail info@wvsconsulting.nl