Op pad met inspecteur Arjan

Nieuws

13 dec 2023

Op inspectie

Dinsdagochtend 08:02 uur: Arjan Dijkshoorn is onderweg naar een inspectie. Vandaag staan twee panden op de planning van Hendrick de Keyser. Hendrick de Keyser is een organisatie die monumentale panden onderhoudt en verhuurt. Arjan gaat, samen met collega Jacco, deze twee panden inspecteren. ‘Het inspecteren van monumentale panden is onder andere de reden waarom ik dit werk ben gaan doen’, vertelt Arjan terwijl hij rijdt richting het eerste pand. Arjan heeft in het verleden gewerkt als meubelmaker, maar hij was toe aan een nieuwe uitdaging. Ondertussen werkt de 27-jarige Moordrechter alweer een jaar voor Helix Advies.

Arjan is aangekomen bij de eerste locatie. Deze klus doet hij samen met Jacco. Jacco is een senior inspecteur die Arjan het vak leert. Voor Arjan is dit erg prettig aangezien hij een zij-instromer is. Uit de broekzak van Arjan verschijnt een fotocamera. ‘Ik kijk altijd eerst goed naar de buitenkant. Door dit te doen heb ik, voordat ik naar binnen ga, een goed beeld van de grootte van het object', legt hij uit.

Jacco en Arjan bellen aan bij het huis. Een man doet open, zegt vriendelijk gedag waarna Jacco en Arjan naar binnenlopen. ‘Laten we beginnen met een kopje koffie’, zegt de man. De heren volgen hem richting de keuken.

Foto's maken van de buitenkant

Zodra de koffie is opgedronken starten Jacco en Arjan op zolder met de inspectie. Jacco staat bij het raam dat hij gaat inspecteren. Hij kijkt geconcentreerd naar de vensterbank en vraagt na ongeveer vijftien seconde: “Arjan, wat zijn hier de gebreken?” Arjan kijkt naar de gevel en constateert dat het hout verrot is. Een mooi voorbeeld waarin een senior, een junior op sleeptouw neemt en uitlegt waar hij op moet letten. De mannen gaan op deze manier het gehele pand door en maken veel foto’s. Deze foto’s maken de inspecteurs om uiteindelijk een inspectierapport op te stellen waarin alle gebreken staan beschreven van het gebouw. Dit verslag staat vol met overzichtsfoto’s. Aan de hand van dit stuk weet de opdrachtgever waar de gebreken zitten van het pand.

Nadat Jacco en Arjan het gehele pand hebben geïnspecteerd gaan ze verder naar de volgende locatie: Restaurant de Oude Waegh. De heren kijken hun ogen uit bij aankomst en beginnen direct foto’s te maken van de buitenkant. Als de mannen klaar zijn met het maken van de eerste foto’s, lopen ze naar binnen. Hier wacht een werknemer van het restaurant ze op. Jacco legt uit dat ze een inspectie gaan uitvoeren en ze graag het hele bouwwerk willen zien. De bediende stuurt de heren naar boven. Eenmaal boven aangekomen maken de twee een vliegende start. Foto’s maken, meten en alles verwerken in de tablet zijn werkzaamheden die horen bij een inspectie.

De heren in overleg

De visuele inspectie zit erop. Buiten praten ze na over wat ze hebben gezien. Eenmaal teruggekomen op kantoor upload Arjan al zijn net gemaakte werk naar zijn laptop. Op basis van deze informatie stelt Arjan de inventarisatie op en maakt Jacco het meerjaarige onderhoudsplan. Jacco hanteert het 4-ogen principe. Dankzij het delen van zijn kennis is het mogelijk om zij-instromers, net als Arjan, op te leiden tot een volwaardig inspecteur. De mannen sluiten de  dag lachend af en wensen elkaar een fijne avond. ‘Morgen helaas geen monumenten pand’, grapt Arjan. Hij steekt zijn hand in de lucht, loopt naar de auto en rijdt naar huis. Weer een geslaagde dag!