Zorgplicht voor veilig en gezond vastgoed

Nieuws

22 nov 2024

Koperen-balustrade.png

Voor vastgoedeigenaren is in de nieuwe Omgevingswet een algemeen verbod opgenomen (artikel 1.7a Omgevingswet) dat stelt: “Het is verboden om een activiteit te verrichten of na te laten als daardoor aanzienlijke nadelige gevolgen voor de fysieke leefomgeving dreigen te ontstaan.” De zorgplicht voor veilige en gezonde gebouwen blijft dus onverminderd van kracht voor eigenaren van bestaand vastgoed.

Verantwoordelijkheden omgedraaid
Hoewel veel gelijk blijft, ziet Helix Advies toch een verschuiving in de wet. “Voorheen had de overheid de verantwoordelijkheid om de gebouweigenaar te controleren. Daardoor kon de gebouweigenaar bij een incident, zoals brand, zeggen: ‘Ik bezit wel een pand, maar ik weet te weinig van het gebouw en de installaties af.’” Die verantwoordelijkheid is nu omgedraaid. Als eigenaar blijf je verantwoordelijk voor veilig en gezond vastgoed voor de gebruikers en de omgeving. Hoe je daarvoor zorgt en hoe je dat kunt aantonen, ligt volledig bij de eigenaar. Hierdoor kunnen risico’s worden onderschat, vooral wanneer onderhoud, wettelijke keuringen en controles achterwege blijven.

Informatieplicht
Bij de zorg voor veilig en gezond vastgoed zijn vaak verschillende organisatieonderdelen en (externe) partijen betrokken. Uit de zorgplicht vloeien ook informatieverplichtingen voort. Hiermee moet je kunnen aantonen dat je voldoet aan wet- en regelgeving en dat er geen veiligheids- of gezondheidsrisico’s zijn. In wet- en regelgeving staat regelmatig expliciet vermeld dat bepaalde documenten aanwezig moeten zijn of dat keuringen uitgevoerd moeten worden.

Aantoonbaarheid
Hoe toon je aan dat er (risico)inspecties en verplichte keuringen zijn uitgevoerd? Kort gezegd: door periodiek (risico)inspecties uit te voeren, rapporten en/of certificaten van keuringen te documenteren en hierop te controleren. Het gaat hierbij om verschillende documenten:

  1. Verplicht door de wet
  2. Niet direct verplicht door de wet, maar nuttig vanuit de zorgplicht en om marktconform te handelen
  3. Van belang voor beheer en onderhoud, zoals tekeningen en onderhouds- en gebruiksinstructies (bijvoorbeeld een tekening van de luchtbehandeling).

Steeds moet de afweging worden gemaakt: “Wat is van belang en wat voegt waarde toe in het kader van veiligheid, gezondheid, gebruik, beheer en onderhoud?”

Hulp nodig van Helix?
Helix kan uw organisatie op diverse manieren helpen om de controle te verkrijgen en behouden. Zo hoeft u zich als vastgoedeigenaar geen zorgen te maken over het wel of niet voldoen aan uw zorgplicht volgens de Omgevingswet. Het is essentieel dat u weet wat u moet doen en zeker weet dat uw vastgoed veilig en gezond is voor uw gebruikers en de omgeving.