Hieronymushuis Utrecht

Adviseren

Project

Hieronym

Opdrachtgever

VvE Hieronymushuis

Categorie

Monument

Uitvoeringsjaar

van april 2020 tot heden

Dienstverlening

Omvang

2 objecten, Klooster en dienstwoning

Locatie

Bekijk op kaart

Het Hiëronymushuis of Huize Sint Hiëronymus is een rijksmonument in de binnenstad van Utrecht. De opdrachtgever is het bestuur van de VvE Hieronymushuis. Het bestuur bestaat uit bewoners van het appartementencomplex. Helix Advies adviseert en begeleid voor de VvE de bouwtechnische werkzaamheden van het complex.

Een rijksmonument

Het Hieronymushuis is een rijksmonument die in 1874 gebouwd is en ontworpen is door de architect Alfred Tepe in een neogotische stijl. Het gebouw is ontworpen als weeshuis waaraan een kerkgebouw is vastgemaakt. Later is het gebouw gebruikt als bejaardentehuis. In 2007 is het gebouw getransformeerd als appartementencomplex. In het hoofdhuis (weeshuis en kerk) bevinden 23 appartementen en in de Dienstwoning in de tuin zijn 2 appartementen gemaakt.  In de tuin van het complex is een ondergrondse vol-automatische parkeergarage aangebracht. Door middel van een computersysteem worden de auto's op hun plek gebracht en opgehaald.  
 

Projectbegeleiding en adviseren

De bouwtechnische begeleiding wordt sinds 2020 door Helix Technisch Advies uitgevoerd. De werkzaamheden bestaan onder andere uit:

  • Projectbegeleiding voor uitvoering van buitenschilderwerk.
  • Adviseren en begeleiden van offerte aanvraag en uitvoering van brandveiligheidsaspecten.
  • Uitvoeren bouwtechnische inspectie en opstellen van MJOP.
  • Projectbegeleiding van diverse kleine bouwtechnische werkzaamheden, zoals plaatsing AED, stucwerk herstel kelder en kademuurherstel.  
     

Een bijzondere locatie

De werkzaamheden die Helix Advies uitvoert voor VvE Hieronymushuis zijn in principe niet bijzonder, maar de locatie wel. De extra aandacht voor het behoud van de monumentale waarde en de samenwerking met de bewoners maakt dit een bijzonder project.
 

Projectleider Judith Vermeulen over het project 

Het project is uitdagend omdat alle aspecten van gebouw onderhoud aan bod kunnen komen. Van planmatig onderhoud van het schilderwerk of het adviseren in brandveiligheid tot het aansturen van de schoonmaakactiviteiten en het vervangen van de nummerborden. Van grote tot kleine projecten zijn wij er om de VvE te ontzorgen, te ondersteunen en te adviseren.

Wij werken samen met de verschillende begeleidingscommissies binnen de VvE. Hierdoor heb je te maken met veel bewoners uit het gebouw. Maar juist deze menselijke aanpak en de wijze van communicatie maakt dit werk zo boeiend.