80 jaar geleden Normandië is een bezoekje waard

Nieuws

8 apr 2024

3

80 jaar na de Europese bevrijding van de Duitsers zijn 20 Helix collega's naar Normandië gegaan. Dit indrukwekkende weekend heeft veel gedaan. Na dit bomvolle weekend zijn de twintig reizigers weer terug op de werkvloer. We zijn benieuwd naar alle verhalen die ze te vertellen hebben.

De groep ging donderdagochtend vroeg met de bus richting Normandië. Na een rit van acht uur kwamen de Helix'ers aan in het Franse Normandië. Nadat iedereen was geland begon vrijdag de dag vroeg met ontbijt in het hotel en om 09:30 uur een bezoek aan La Cambe, de Duitse militaire begraafplaats. Om 11:00 uur ging de tocht door naar Le Pointe du Hoc. Daar aan de Normandische kust begon op 6 juni 1944 de bevrijding van Europa. Vervolgens kwam de groep om 12:30 uur aan op Omaha Beach, na de uitleg van de gids, kon er nog zelf worden rond gekeken om daarna met elkaar de lunch te nuttigen. Om 13:30 kwam de groep aan bij Colleville sur mer, om de Amerikaanse militaire begraafplaats te bezoeken. Iemand van de groep vertelt "Het was erg indrukwekkend. Op het moment dat wij er waren was er een herdenking aan de gang. Dit maakte een hoop indruk." Om 15:00 uur ging de groep naar Arromanches les Bains. Dit was een belangrijke strategische plek voor de geallieerden. Voor de kust werd een kunstmatige haven gebouwd, om zo de gelande troepen te kunnen bevoorraden met wapens en munitie. Nog altijd liggen er langs deze stranden vele overblijfselen van de haven. De dag werd afgesloten met een gezamenlijk diner in Bayeux. Daarna ging de groep terug richting het hotel.

Op zaterdag zijn de twintig collega’s weer teruggereden naar Gouda. Het was een mooi uitje dat bijzondere verhalen heeft opgeleverd. Op de werkvloer raken de deelnemers niet uitgesproken over de trip. Mooi om dit met elkaar te kunnen doen en beleven.