Uit de praktijk | Werken met een drone

Nieuws

9 dec 2020

Uit de praktijk | Drone

Helix Technisch Advies vindt het noodzakelijk om een goed, overzichtelijk en volledig beeld te hebben van het desbetreffende bouwwerk. Medewerkers streven te allen tijde naar een 100% opname van het interieur en exterieur. Tijdens deze werkzaamheden staat veiligheid centraal. Alle inspecteurs zijn dan ook VCA-VOL gecertificeerd.

Sinds kort is Helix in het bezit van een DJI Phantom 3 Standard inspectiedrone. Deze drone voldoet aan de nieuwste wet- en regelgeving met betrekking tot de onbemande luchtvaartuigen en zal dan ook op korte termijn worden ingezet voor beroepsmatig (niet-recreatief) gebruik.

Echter, om deze drone op professionele wijze te mogen en te kunnen inzetten, dient het desbetreffende bedrijf over diverse documenten te beschikken. Daarom beschikt Helix Advies B.V. inmiddels over de volgende documenten:

  • Bewijs van Inschrijving (BvI) in het luchtvaartregister
  • Geluidsverklaring (goedkeuring)

Inmiddels heeft Helix ook een verplichte drone-verzekering (conform de EG 785/2004) aangevraagd bij een bekende Nederlandse verzekeraar voor luchtvaartverzekeringen. Na goedkeuring door de verzekeringsmaatschappij zal bij de Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T) nog een Ontheffing-BvB (Bewijs van Bevoegdheid) en een Ontheffing BvL (Bewijs van Luchtwaardigheid) worden aangevraagd. Na het in bezit hebben van genoemde stukken, is de gehele procedure afgerond en zal Helix de inspectiedrone spoedig op beroepsmatige wijze gaan inzetten.

Er wordt professioneel gebruik gemaakt van de drone en daarom moet voldaan worden aan strengere eisen. Met de drone worden bijvoorbeeld opnames en luchtfoto’s gemaakt en inspecties aan installaties of gebouwen uitgevoerd. De drone zal met name worden ingezet als verlengstuk van de onderhoudsinspectie, waardoor een 100% inspectie (opname) zal kunnen worden gerealiseerd.

Adviseur Jacco van der Hoek heeft daarom onlangs de theorie-opleiding: ROC-light gevolgd bij de Dutch Drone Academy (DDA). ROC staat voor RPAS Operator Certificate, waarbij RPAS staat voor Remotely Piloted Aircraft Systems.

Na het succesvol behalen van het bijbehorende theorie- en praktijkexamen bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvL), mag hij zich met trots ‘’Drone Operator’’ noemen.

Praktijk

Onze ‘’Drone Operator’’ heeft inmiddels, vanwege zijn hobby en zijn interesse in relevante vernieuwingen op inspectiegebied, op recreatieve basis al vele vlieguren gemaakt met de drone. Met het ROC-Light certificaat.

Het inzetten van aanvullende voorzieningen, zoals hoogwerkers en steigers – tijdens of na de inspectie – is niet meer nodig wanneer wordt gewerkt met een drone. Dit betekent een forse kostenbesparing voor de opdrachtgever, waardoor ook de overlast van de inspectie tot een minimum kan worden beperkt.

Een drone wordt beschouwd als een luchtvaartuig en daarom is het nu nog niet mogelijk overal te inspecteren. In Nederland geldt een strenge regelgeving. Het is toegestaan te vliegen in het vrije deel van het luchtruim (daar waar de luchtverkeersleiding niet controleert) en niet toegestaan rondom vliegvelden en boven mensenmassa’s. Voor vluchten boven beschermde natuurgebieden is een vergunning nodig.

Toekomst

Aankomende periode gaat Jacco zich met name richten op het uitvoeren van professionele vastgoedinspecties met de drone en waar nodig zijn directe collega’s ondersteunen op inspectiegebied.