Het Nationaal Glasmuseum Leerdam

Adviseren

Inspecteren

Project

Het Nationaal Glasmuseum - project

Opdrachtgever

Het Nationaal Glasmuseum Leerdam

Categorie

Monumenten

Uitvoeringsjaar

2021

Dienstverlening

NEN 2767 Conditiemeting

Omvang

1 object - 1180 m2

Locatie

Bekijk op kaart

Aan de Linge in Leerdam staat sinds 1953 het Nationaal Glasmuseum. Het is gevestigd in het woonhuis van de oud directeur van Glasfabriek, Petrus Cochius. Dit is een rijksmonument uit 1912 met een aan de Amsterdamse School verwante stijl. De naastgelegen villa, eveneens van een glasfabriek directeur, is in 2009 aangekocht om het museum uit te breiden. De twee panden zijn daarna aan elkaar verbonden door een viertal loopbruggen. Het museum staat vol met prachtige glazen kunstwerken.

In het Nationaal Glasmuseum worden het hele jaar door afwisselende tentoonstellingen georganiseerd. Historische en verhalende exposities nemen u mee terug in de tijd. Hedendaagse en experimentele tentoonstellingen geven een blik op de toekomst van de glaskunst. Daarnaast is het Nationaal Glasmuseum het eerste museum in Nederland dat zijn hele depot opengesteld heeft voor publiek. Hierin bevindt zich de mooiste en grootste collectie Nederlands glas van 1850 tot heden. Grote namen als Copier, Heesen en Meydam komen hierin terug. In het Transparante Depot wordt u overdonderd door glas, met bijna 10.000 objecten is dit dé schatkamer van het museum!

NEN 2767 conditiemeting

Het Nationaal Glasmuseum heeft behoefte aan inzicht in de conditie en onderhoudskosten. In het kader daarvan is Helix Advies benaderd voor het uitvoeren van een NEN 2767 conditiemeting. De inspectie betreft een nulmeting van het exterieur, interieur en de installaties. Tevens voert Helix Advies naderhand een veiligheidsscan uit met betrekking tot de bouwconstructie en brandveiligheid.

Meerjarenonderhoudsplannen

Op basis van de inspectieresultaten van de conditiemeting worden in de meerjarenonderhoudsplannen onderhoudsactiviteiten (vervanging, reparatie en/of herstel) opgenomen.