Uit de praktijk | Schade door ontbrekende kimfixatie

Nieuws

2 dec 2020

Uit de praktijk | kimfixatie

Tijdens een onderhoudsinspectie bij een deurenfabriek constateert een Helix Technisch Advies adviseur dat het metselwerk onder de dakrand is gescheurd.

Het buitenspouwblad van het gebouw is opgebouwd uit betonsteen metselwerk, voorzien van cementgebonden voegwerk. De betonnen dakvloer van het platte dakvlak is voorzien van een drukvaste isolatie en afgewerkt met een kunststof (PVC) dakbedekking. Over de kunststof dakbedekking is een ballastlaag van grind aangebracht. Rondom de dakrand is op het metselwerk een mastiekstrook bevestigd. Over deze mastiekstrook is een kunststof dakbedekking aangebracht en afgewerkt met een metalen daktrim.

Alle PVC-dakbanen moeten in de kimmen aanvullend worden bevestigd volgens de specificaties van de betreffende fabrikant. Deze fixatie is bedoeld als extra weerstand tegen pelkrachten bij de dakranden in geval van windbelasting (kimfixatie) en weerstand tegen verschuivingen als gevolg van krimp van de dakbanen (randfixatie).

Gebrek geconstateerd door technisch inspecteur

De kunststof dakbedekking staat op de hoeken strak gespannen. Het gehele dakranddetail is als het ware naar binnen gekanteld. Aan de mastiekstrook hangt over een groot gedeelte nog de bovenste rij betonstenen. Onder de stenen kleeft nog vrijwel de gehele metselspecie.

Oorzaak van de kimfixatie

Op de dakbedekking is een ballastlaag van grind aanwezig. In de kunststof dakbedekking (PVC) bevinden zich weekmakers die ervoor zorgen dat het PVC soepel en flexibel blijft.

Door vervuilingen en andere stoffen tussen het grind is het PVC aangetast. Hierdoor treden er weekmakers uit het PVC, waardoor de dakbedekking als het ware verstijft en is gaan krimpen.

Deze krimp wordt normaliter opgevangen door de zogeheten kimfixatie in de dakranden. Gezien de zichtbare vervormingen van de dakbedekking is hier echter geen kimfixatie toegepast. Hierdoor heeft het PVC ongehinderd kunnen krimpen en komt het los in de dakrand. Echter de dakbedekking, de mastiekstrook en de bovenste rij stenen zijn onderling dusdanig goed met elkaar verbonden, dat hierdoor het gehele detail als één geheel omkantelt.