Helix Advies: ook advies over bijen

Nieuws

21 sep 2023

Bijen.jpg

Zoals u weet adviseren wij u graag op welke wijze u de kwaliteit van uw gebouwen, objecten en civiele kunstwerken duurzaam kunt verbeteren. Wist u dat u ook met specifieke vragen bij ons terecht kunt? Helix adviseert in een bijzonder vraagstuk.

Vraagstuk

In verband met een renovatieproject moest een bewoner uitgeplaatst worden. Naar verwachting zal de bewoner begin november naar een wisselwoning verhuizen. De renovatie start in januari en zal ongeveer 9 maanden duren.

 De bewoner heeft diverse redenen waarom hij tijdens de renovatie toegang moet hebben tot de bouwplaats. Uit veiligheidsoverwegingen wordt dit niet toegestaan. Eén van de redenen die de bewoner noemt, is dat hij een bijenvolk in zijn tuin heeft die hij moet onderhouden.

 De vraag is of het bijenvolk of de bijenkorf de komende periode verplaatst kan worden. Kan het bijenvolk voor of tijdens de winter ongeveer 30 meter verplaatst worden en waar moet op gelet worden?

Advies van Helix

Voor het verplaatsen van bijenvolken gelden de volgende regels:

  • Als bijenvolken in de vliegperiode moeten worden verplaatst, dan moet dat minder zijn dan 10 centimeter of meer dan 3 kilometer. Een verplaatsing van 30 meter tijdens de vliegperiode wordt afgeraden (dit heeft namelijk een ongewenst verlies van haalbijen tot gevolg).
  • Tijdens de winterperiode kunnen volken onbeperkt worden verplaatst, mits het volk in rust is. Een volk is in winterrust als er niet wordt gevlogen. Dat is het geval als de temperatuur geruime tijd beneden 10 graden Celsius is. (De wintertros ontstaat pas als temperaturen naar het vriespunt dalen).

Onder normale Nederlandse klimaatomstandigheden kunnen volken in de periode van november tot en met februari prima worden verplaatst. Mocht de winter eerder beginnen (lage temperaturen) of langer doorlopen, dan is deze periode uiteraard langer.

Op basis van deze informatie is een verplaatsing van 30 meter voldoende. Daarvoor is de periode november-februari bij uitstek geschikt. Een jaar later in dezelfde periode terugplaatsen naar de oorspronkelijke plaats vinden de bijen prima.

Artikel van: Wim van Welzen