EPA-W Energielabel woning
Een energielabel geeft weer hoe energiezuinig uw woning is. Bij verhuur of verkoop van een woning is de eigenaar verplicht dit label in bezit te hebben. Ook bij nieuwbouw geldt deze verplichting
Adviseren
Vanaf 2021 wordt de energieprestatie van een gebouw via een nieuwe methodiek bepaald: de NTA 8800. Er is één methodiek die van toepassing is op bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw. Nederland stapt hiermee af van de huidige Energieprestatiecoëfficient (EPC) voor nieuwe gebouwen en de Energie-Index (EI) voor bestaande gebouwen. Het label Energie Prestatie Advies voor de Woningbouw (EP-W) geeft de energetische staat van uw vastgoed in de woningbouw weer. Het bevat een compact advies dat u inzicht geeft in hoe u uw woning kunt verduurzamen.
Een energielabel laat zien hoe zuinig uw vastgoed is. Er kan een energielabel A++++ t/m G gegeven worden. Wat betekent dit? Heeft uw woning(en) energielabel A dan betekent dit dat u in de meest zuinige categorie valt. Als u in categorie G valt, dan zit u in de meest onzuinige categorie. Met slimme energiebesparende maatregelen kunt u het label van bijna elke woning verbeteren. Een energiezuinig huis betekent ook minder kosten wat betreft het gebruik van elektra en gas. Dit kan een grote besparing voor u zijn. Daarnaast is het natuurlijk beter voor het milieu. Heeft u een bedrijfsruimte en heeft u daar een energielabel voor nodig? Dan heeft u een EP-U nodig.
Inspecteren
Om een EP-W uit te geven brengt een gekwalificeerd bouwkundig adviseur op locatie het betreffende pand in kaart. Er wordt een plattegrond geschetst en er wordt gekeken welke type constructies verliesgevend zijn als het gaat om de geproduceerde warme of koude lucht. Ook wordt er gekeken naar welk type verwarming en eventuele koeling er aanwezig zijn en hoe de warme en koude lucht wordt gedistribueerd door het gebouw. Daarnaast kijkt de adviseur naar welke verlichting aanwezig is en wat de plafondhoogtes zijn. Door al deze gegevens te combineren wordt in een slimme applicatie met op maat gemaakte algoritmes bepaald wat het energielabel is.
Bij verhuur of verkoop van een woning is een eigenaar verplicht om een energielabel in bezit te hebben. Ook bij nieuwbouw geldt deze verplichting. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, eventuele isolatie, beglazing, tapwater en verwarming. Een energielabel geeft weer wat de energetische staat is van uw vastgoed. Daaropvolgend kan een maatwerkadvies of een Duurzaam MeerJarenOnderhoudsPlan (DMJOP) u helpen om uw vastgoed te verduurzamen.